Magazín

Bratislavčanka prináša viac kvality do školských jedální

Anetta Vaculíková pomáha robiť školské jedálničky čerstvejšie, sezónnejšie a lokálnejšie.

Anetta Vaculíková
Palo Lacko
Palo Lacko
4. septembra 2022

„Jedlo ma vždy bavilo a fascinovalo. Zistila som, že má veľkú moc, a to nielen pri riešení zdravotných problémov, ale už ako ich prevencia, a tiež ako nástroj na odvrátenie klimatických zmien. A všetko som si to odskúšala na sebe.“

Anetta hovorí, že okolo jedla sa „motala“ stále – už ako študentka pracovala v rodinnej gastrofirme, roky je ambasádorkou medzinárodnej kampane proti detskej obezite, organizovala školy varenia a nie tak dávno napísala knihu o príkrmoch pre bábätká.

Veľa sa však zmenilo, keď sa s kolegyňou Evou stali matkami. „Nejak sa nám tým zhmotnilo že osvetu o zdravej strave môžeme robiť nielen pre cudzie, ale aj pre naše deti. A že je nesmierne dôležité, aby sa s tým začalo v čo najútlejšom veku,“ vraví Anetta.

Preto pred dvomi rokmi založili Skutočne zdravú školu – občianske združenie, ktoré sa po vzore Česka snaží zlepšiť stravu v školských a škôlkarských jedálňach a viesť deti k potravinovej aj ekologickej gramotnosti.

Školám, ktoré sa zapoja do ich programu, pomáhajú prehodnotiť jedálničky tak, aby boli čerstvejšie, sezónnejšie a lokálnejšie. Usmerňujú ich pri výbere kvalitných dodávateľov aj pri tom, ako vzdelávať o zdravej výžive žiakov alebo ich rodičov.

„Jedálne to však nedostanú hotové od nás, ony sami sú tvorcom tzv. akčného plánu – naši koordinátori sú ,len‘ poradcovia. Tvorcom zmeny je škola samotná, preto je dôležité, aby si ona stanovila, čo je schopná uskutočniť,“ vysvetľuje Anetta.

Podľa toho, koľko kritérií škola splní, dostáva bronzový, strieborný alebo zlatý certifikát. Programu poskytlo záštitu ministerstvo školstva, aktuálne je do neho zapojených vyše 80 zariadení.

„Úplný základ je otvoriť dialóg a prepojiť školské jedálne so stravníkmi. Mnohí ľudia vidia problém, no nepretavia ho do rozhovoru. Niekedy stravníci či rodičia šomrú na kuchárky – napríklad, že používajú príliš často mäso –, no neuvedomujú si, že normu určuje štát,“ hovorí Anetta.

Ich združenie sa snaží prispieť k zmene aj na systémovej úrovni. S kolegami sú členmi ministerskej pracovnej skupiny pre zlepšenie školského stravovania. Medzičasom sa im podarilo presadiť do metodiky stopku polotovarom či vyšší pomer celozrnných obilnín, ovocia a zeleniny na tanieroch.

Okrem toho školám ponúkajú vzdelávacie workshopy či vzorové jedálničky. Ukázalo sa totiž, že im chýbajú návody, ako na to. „Usilujeme sa o celoplošnú zmenu. Dobrými príkladmi inšpirujeme školy, aby sa dali na túto cestu.“

Viac na webe skutocnezdravaskola.sk alebo Facebooku.

Séria malých-veľkých príbehov pripomína, že i zdanlivo drobné a často prehliadané aktivity posúvajú našu krajinu k lepšiemu.