Magazín

Ako stráviť leto s Bystrinami? 5 tipov na kultúrno výletné akcie

Na svoje si prídu milovníci prírody, výtvarného umenia aj garážového rock´n´rollu.

Letné výletné akcie 2021
Lucia Matejová
Lucia Matejová
26. júla 2021

Bystriny prepájajú aktívnych ľudí, organizácie aj iniciatívy po celom Slovensku. Niektoré z nich pripravili aj toto leto podujatia s nabitým programom. Prelúskali sme sa cez ich ponuku a vybrali pre vás tipy, ako stráviť voľný čas „po bystriňácky“.

Poklady Železníka

28. augusta 2021

V malej obci v okrese Revúca sa každoročne koná podujatie „Poklady Železníka“. Hoci s malým rozpočtom, no o tom väčším entuziazmom organizátori pripravujú zaujímavý program. Návštevníkov už tradične čaká komentovaná prehliadka baníckych kolónií a pamiatok v Železník pri Sirku a ak to situácia dovolí, po piatich rokoch sa bude v kine Stachanov premietať dokument o regióne Gemer. Pre tých najmenších budú prichystané rôzne súťaže, aby sa príjemne unavili a rodičia si mohli užiť koncert rockovej kapely ZEUS, ktorá večer zahrá tie najlepšie hity minulého storočia. Vstupné je dobrovoľné, no za vyzbierané financie organizátori plánujú obnoviť drevenú kolkáreň v Železník pri Sirku.

Ružový Bicykel – multižánrový festival

21. až 22. augusta 2021

V bardejovskom kultúrno komunitnom centre Bašta sa bude predposledný augustový víkend konať festival plný výtvarného umenia, divadla, workshopov, hudby a neobyčajných ľudí z blízkeho aj ďalekého okolia. Pripravený je pestrý kultúrny program ale aj zaujímavé diskusie. Ak vás nejaká časť programu nadmieru zaujme, odporúčame dostaviť sa na miesto s dostatočným časovým predstihom. Vstup je totiž obmedzený podľa kapacity jednotlivých miestností.

Kapela Soté v Záhrade – Centre nezávislej kultúry

30.júla 2021

Posledný júlový piatok si partia z bystrickej Záhrady pripravila koncert bratislavskej kapely Soté. História tejto kapely sa začala písať v roku 2008, keď v jednej legendami opradenej garáži pod Prístavným mostom stretli Maťo Gálik, Miki Elefant a Vilo Csino. O osem rokov neskôr dostala skupina na tom istom mieste meno aj tvar. Soté hrá garážový rock´n´roll – bicie, basu a gitaru dopĺňa na koncertoch saxofón. Ich tvorba sa považuje za najlepšie z toho, čo bratislavský underground ponúka.

Tehláreň – kultúra v bývalej opravovni vozidiel

20. až 22. augusta 2021

Festival je študentskou iniciatívou, ktorej zámerom je podpora mladých, začínajúcich tvorcov z rôznych kultúrnych prostredí a krajín. Podujatie sa bude konať v industriálnych priestoroch bývalej opravovne ČSAD. Pre tretí ročník Tehlárne organizačný tím vybral 35 vystavujúcich umelkýň a umelcov z 202 výtvarných projektov, prihlásených do otvorenej výzvy. Návštevníci sa tiež môžu tešiť na diskusiu o dôležitosti ľudských práv s ombudsmankou Máriou Patakyovou a riaditeľom Amnesty Slovensko Radom Slobodom. Večer sú na programe divadelné a hudobné predstavenia.

Objavte Poloniny

13. až 15. augusta 2021

Podujatie pod záštitou občianskeho združenia Také Naše je unikátnym konceptom, Na prvý pohľad sa zdá, že ide o festival, no jeho atrakcie sú roztrúsené po viacerých obciach v okolí. Návštevníci vďaka tomu prejdú všetky kúty Národného parku Poloniny – nemasovo a udržateľne. Navyše, tento rok vybrali organizátori termín festivalu podľa toho, kedy bude pekne vidieť mliečnu dráhu – môžete si tak niečo zaželať pod padajúcimi hviezdami. Okrem krásnej prírody a výborného jedla na vás čaká aj autentická rusínčina.

„Projekt ‘Bystriny – sieť aktívnych občanov’ je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou“.